Techmobiel Zoekhoek

Samen op weg met techniek en wetenschap…

HOEZO | Vliegen met ballonnen

1 reactie

Inhoud: enkele fiches en ideeën

Voor de fiches: klik hier en hier

Enkele deze documenten geven je tips om met ballonnen aan de slag te gaan. Maar misschien is het leuker om ze eerst niet te gebruiken. Kinderen zijn meestal zelf ook heel slim en origineel.

Suggesties voor de les

De allerkleinsten (kleuters, eerste graad) kunnen vrij experimenteren met ballonnen. Hoe werken die? We merken dat de opgeblazen ballonnen wegschieten als we ze loslaten. Dat is een soort duwkracht.

Stel dat we ervoor willen zorgen dat de ballon recht naar een doel vliegt? Hoe zouden we dat kunnen oplossen? Misschien bedenkt een leerling wel dat je het via een touwtje kan laten gaan. Of juist een heel ander idee dat ook goed werkt! (Dit lukt al beter voor oudere kinderen). Als de kinderen niet op ideeën komen kan je ze op weg helpen (zie fiches).

In groepjes kunnen kinderen met het nodige materiaal (bereid je hierop voor, als je geen Techmobiel ter beschikking hebt!) aan de slag gaan om een ‘zoevercarft’ te maken. Bespreken, vergelijken, verbeteren, opnieuw proberen… Voor je het weet heb je de fiches zelfs helemaal niet nodig!

Bron

NEMO Science Center publiceerde een reeks fiches waarmee je aan de slag kunt rond diverse wetenschappelijke of technische onderwerpen.

Nemo Science Center – www.e-nemo.nl Klik door naar educatie. Hier vind je bij zoekmachine lesmateriaal onder meer enkele ‘doebladen’ met experimenten met een stappenplan. Kijk bij groep 1tot groep 8. (Nederlandse indeling.) Niet altijd even sterk van inhoud, maar met wat aanpassing en kritisch gebruik eventueel wel inzetbaar.

One thought on “HOEZO | Vliegen met ballonnen

  1. Nog iets leuk dat je met ballonnen kan doen: maak je eigen hovercraft!

    Voor de fiche, klik hieronder.
    http://www.google.be/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=13&cad=rja&ved=0CHQQFjAM&url=http%3A%2F%2Fwww.e-nemo.nl%2Ffile.php%3Furi%3Dfiles%2FFile%2F4.%2520Beweging%2C%2520de%2520hovercraft.pdf&ei=4M9cUNWnI8jAhAeakIGYCg&usg=AFQjCNH0vz-dZr2G7CyxzEBBnr7Ptxizog

    Vergeet niet dat het ook met ander materiaal kan. Er staan ook heel veel filmpjes van op YouTube. Een klas heeft zelfs ooit een levensgrote gemaakt, zoals deze: http://freshgadgets.nl/maak-zelf-een-hovercraft !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s