Techmobiel Zoekhoek

Samen op weg met techniek en wetenschap…

MAKEN | Maak een stroomkring

1 reactie

Inhoud: fiche met materiaallijst, stappenplan en tekening

Voor de fiche, klik hier.

Deze fiche vertelt je hoe je een stroomkring maakt met relatief eenvoudige middelen. De stroomkring is uitgewerkt als een alarmbel, waar je gaat op staan om een lichtje te doen branden.

Mogelijkheden

Iemand die een beetje handig is, kan dit ook gebruiken om een belletje te doen rinkelen, een motortje in gang te zetten of meer. Kan een afgebakende les zijn (een namiddag techniek bijvoorbeeld).

Misschien is het een leuk idee om – eens de kinderen het principe kennen en er praktisch wat mee vertrouwd geraken – de kinderen zelf nog ideeën te laten bedenken voor verschillende toepassingen. Een deurbel voor de klas? Een ‘stilte-lamp’ die aangaat als je gaat zitten op de leesbank? Het zou een kans zijn om te werken met de ideeën van de kinderen zelf – en te evalueren in welke mate ze de theorie kunnen omzetten in praktijk. Een goede begeleiding en organisatie van dergelijke (meerdaagse) activiteit is dan wel noodzakelijk.

Er is keuze zat qua eindtermen om rond te werken bij een projectmatige aanpak bij dit onderwerp. Wij denken bijvoorbeeld aan ‘techniek als menselijke activiteit’, wanneer de leerlingen de opdracht krijgen om een eigen ontwerp te maken voor een functioneel gebruik van de stroomkring.


Bron
NEMO Science Center publiceerde een reeks fiches waarmee je aan de slag kunt rond diverse wetenschappelijke of technische onderwerpen.

Nemo Science Centerwww.e-nemo.nl Klik door naar educatie. Hier vind je bij zoekmachine lesmateriaal onder meer enkele ‘doebladen’ met experimenten met een stappenplan. Kijk bij groep 1 tot groep 8. (Nederlandse indeling.) Niet altijd even sterk van inhoud, maar met wat aanpassing en kritisch gebruik eventueel wel inzetbaar.
Advertenties

One thought on “MAKEN | Maak een stroomkring

  1. Ik ga vooe een opdracht voor school een handspiegel met lampjrs makrn maar ik weet niet hoe ik de stroomkring moet maken, hij moet opeen baterij gaan werken.
    Wie kan mij helpen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s